fbpx

Què és el link building i per què és important pel SEO?

Una bona estratègia de link building pot portar al teu web a les millors posicions dels resultats de Google, que és l’objectiu de SEO principal per a qualsevol pàgina en Internet.

I és que la creació d’una bona xarxa d’enllaços és un dels factors SEO més importants, amb els quals la teva pàgina aconseguirà guanyar autoritat als ulls de Google i, per tant, una bona posició en les SERP del cercador.

Avui volem parlar-te de link building. Veurem els diferents tipus d’enllaços que pots tenir en el teu lloc web, així com tots els factors i tècniques que t’ajudaran a crear una estratègia eficaç.

Què és el link building?

El link building, o construcció de vincles, és el conjunt d’estratègies de SEO Off Page que duus a terme en un lloc web amb l’objectiu de millorar la seva autoritat augmentant el nombre d’enllaços entrants a cadascuna de les seves pàgines.
En resum, estem parlant d’una tècnica que busca aconseguir la major quantitat d’enllaços externs apuntant cap a nostres URLs.

Per a què serveix el link building?

L’objectiu final d’aquesta estratègia té a veure amb l’autoritat de la pàgina. I l’autoritat és un valor que el propi cercador atribueix a cada lloc web a través del seu algorisme PageRank, en funció de la quantitat i qualitat dels enllaços que té.
Va deixar de ser una dada pública l’any 2016, quan Google va retirar la seva PageRank Toolbar; però pots conèixer una aproximació bastant exacta d’aquest valor a través d’altres eines que de seguida veurem.
La creació d’enllaços no pot estar feta a la lleugera, atès que no per tenir molts enllaços tindràs una autoritat major, com tampoc el teu web gaudirà d’una millor posició en els resultats de cerca.
El link building també serveix perquè el teu web tingui millor visibilitat i, per tant, més impressions i, a més, augmentes el trànsit orgànic, la qual cosa es tradueix en una millor conversió.

Quins són els diferents tipus d’enllaços que existeixen?

En els enllaços interns, els mes importants són els del menú principal superior de la web. Un exemple d’enllaços optimitzats són els de posts relacionats.
I els que arriben de l’exterior cap al teu Home, o qualsevol de les pàgines internes, poden ser de diferents tipus.
Encara que has de quedar-te amb la idea que el millor és rebre enllaços de pàgines amb autoritat. Quanta més autoritat tenen, més PageRank et transmeten amb el seu enllaç.

Vegem cadascun d’ells:

NoFollow

Aquests enllaços són molt útils quan tens necessitat d’incloure-ho, però no vols que els motors de cerca li passin PageRank a la URL de destí. No obstant això, has de tenir en compte que un enllaç NoFollow no t’ajuda a millorar el teu posicionament en les SERP.
Un enllaç Nofollow està representat així:

<a href=https://www.eldominio.com/” rel=”nofollow”>enllaç nofollow</a>

 

DoFollow

Els enllaços DoFollow són els que transmeten PageRank i no tenen l’atribut “follow”, perquè no existeix.

El seu aspecte és aquest:

<a href=https://www.eldominio.com/”>enllaç dofollow</a>

 

UGC

Els enllaços de contingut generat per l’usuari (UGC) porten un atribut relativament nou, ja que estan funcionant des de 2019.

Podemos veure’ls així:

<a href=https://www.eldominio.com/ rel=”ugc”>enllaç UGC</a>

L’atribut “rel=ugc” està informant a Google que l’enllaç ha estat col·locat per un usuari, i no per un webmaster, en un fòrum o un comentari de qualsevol blog.

 

De pagament o esponsoritzats

Els enllaços esponsoritzats i atribuïts com dofollow estan fora de les directrius per a webmasters de Google. Si el cercador detecta que has pagat diners per aconseguir un backlink, i no ho atribueixes, pot penalitzar-te amb una caiguda del posicionament del teu web.

Per a evitar aquesta situació tan desagradable, has d’utilitzar l’atribut *rel=”*sponsored”, així:

<a href=https://www.eldominio.com/” rel=”sponsored”>enllaç patrocinat</a>

 

Enllaços tòxics

Són coneguts com a enllaços no naturals i són els que tenen una procedència sospitosa, de Spam o de llocs amb molt baixa qualitat. És fàcil que les teves pàgines no puguin millorar el seu posicionament si tens algun d’aquests enllaços dolents.
Fins i tot, poden danyar la posició que ja has aconseguit dins de les SERPs de Google.
Aquests enllaços infringeixen les directrius per a webmasters de Google, i són els que utilitzen els que fan males pràctiques tractant de manipular artificialment els resultats de cerca del gegant d’Internet.

Enllaç editorial

Quan el propietari d’un lloc web decideix incloure un enllaç a un altre lloc amb la intenció de millorar l’experiència del lector, estem davant un enllaç que anomenem de tipus editorial.
I és que Google premia aquests enllaços on el lloc que els inclou, només busca enviar trànsit i donar autoritat a la web enllaçada.

 

Quines tècniques o estratègies de link building pots usar per a crear enllaços?

A l’hora de posar en marxa la teva campanya de link building, pots utilitzar una infinitat d’estratègies que t’ajudaran a aconseguir enllaços entrants al teu web.
Has de saber que no tots els enllaços tenen la mateixa qualitat, ni tampoc és bo que omplis el teu web d’enllaços externs sense seguir un criteri. Per a Google és més important la qualitat que la quantitat.

Vegem 7 estratègies de link building que pots utilitzar en el teu web per a crear aquests enllaços tan necessaris i importants.

 

Llocs d’autoritat

Aconseguir un enllaç des d’un lloc d’autoritat és l’escenari ideal per a qualsevol pàgina web. Per exemple, si aconsegueixes que t’enllaci un periòdic, que són llocs amb molta autoritat, Google interpreta que la teva pàgina és de confiança, amb el que millorarà el posicionament i l’autoritat.
A l’hora d’aconseguir aquest tipus d’enllaços, pots dur a terme diverses accions. Per exemple, creant una nota de premsa; hi ha pàgines especialitzades on pots comprar aquest servei, i la teva nota es veurà publicada en diversos mitjans que et regalaran aquest enllaç que necessites.

 

Guest blogging

Segur que ja has sentit parlar d’aquesta estratègia per a aconseguir enllaços externs. I és que escriure un post de convidat en un blog d’autoritat en el teu sector és molt eficaç perquè, a més d’aconseguir un enllaç des d’un lloc d’autoritat, estàs donant visibilitat al teu web.

 

Podcasts

Els podcasts estan de moda, i molts podcasters fan entrevistes on tu també pots aparèixer. A més, els enllaços on t’esmenten solen ser dofollow.
Una altra manera d’aconseguir bons enllaços és creant el teu propi podcast. Pots crear un episodi i pujar-lo a les principals plataformes com iVoox, iTunes o Spotify i des de cadascuna d’elles pots posar els enllaços a la teva pàgina.

 

Directoris d’empreses

És una manera interessant i relativament fàcil per a aconseguir un enllaç extern. I és que la gran majoria dels sectors empresarials tenen directoris de les empreses on estan les seves dades i l’accés a les seves respectives webs.

Tan sols has de posar la seqüència intitle: «directori d’empreses» per a incorporar la teva empresa amb aquest enllaç cap al teu web.

 

Continguts complementaris

Aquesta estratègia consisteix a trobar continguts que complementen algun post, o qualsevol altre tipus de publicació que ja tens en el teu web.
Parla amb el responsable de l’altra pàgina i proponle incloure un enllaç cap a aquest contingut del teu web, que servirà a l’usuari per a ampliar la informació, a més d’afegir un enllaç extern més al teu lloc.

 

Xarxes Socials

Consisteix, com saps, a crear perfils en les xarxes socials on incloguis els enllaços als continguts del teu web que consideris importants, a més de promocionar-los entre els teus seguidors.

 

YouTube

Els comentaris amb enllaços en YouTube també són una bona estratègia de link building. Però no és suficient amb deixar l’enllaç cap al teu web.
Perquè funcionin i Google els tingui en compte, has de crear el teu propi canal on posaràs l’enllaç a la teva pàgina. I en el comentari que escribes sota algun vídeo que t’ha resultat interessant, poses l’enllaç al teu canal de YouTube, no al teu web.

 

Factors a tenir en compte en fer una estratègia de link building

A l’hora de crear la teva estratègia de link building és molt important que tinguis definit un criteri coherent i natural amb el qual aconseguiràs els teus objectius.
Vegem, a continuació, els errors que has d’evitar per a no ser víctima d’una penalització des de Google.

 

Busca enllaços de la mateixa temàtica que el teu web

És veritat que Google rastreja els enllaços, i quan reps un des d’un lloc amb molta autoritat, el cercador l’interpreta com un gest de confiança cap al teu lloc.
No obstant això, no té molt sentit, ni per als usuaris ni per a Google, que obtinguis enllaços des de llocs que la seva temàtica no té res a veure amb la del teu web.
El que sí que funciona bé és aconseguir enllaços molt relacionats amb el teu web, i algun sobre temes més generalistes.

 

L’equilibri entre els enllaços DoFollow i NoFollow

Ja saps que l’atribut NoFollow fa que la web que t’està enllaçant no transmeti part de l’autoritat, alguna cosa que va en detriment del posicionament del teu propi lloc.
Això no significa que tots els enllaços del teu web han de ser DoFollow. Tenir enllaços NoFollow en el teu web està indicant a Google que són naturals, que no estan forçats. I la naturalitat ha de ser un objectiu per a tu.
Si utilitzes enllaços Dofollow i Nofollow tindràs un perfil d’enllaços equilibrat.

 

No utilitzis sempre el mateix anchor text

És una altra manera de transmetre la naturalitat que tant valora Google. No és bo que sempre utilitzis el mateix text per als teus enllaços, del tipus “entra aquí” o “aquest post”.
Tracta de variar-los incloent altres textos com, per exemple, la teva pròpia marca, una URL completa, o paraules clau del teu sector.
Recorda que no tots els enllaços tenen la mateixa rellevància, i un anchor text del tipus “accedeix aquí” és menys potent que un on s’inclou una keyword, per exemple.

 

Construeix els teus enllaços de manera progressiva

Un error bastant freqüent que comentin algunes pàgines web és el d’incloure tots els seus enllaços junts res més crear-la. I això és un símptoma negatiu per a Google, perquè interpretarà que els has inclòs de manera artificial.

 

Conclusió

Una estratègia de link building és absolutament necessària per a poder tenir visibilitat en els motors de cerca d’Internet.

És veritat que has de marcar-te l’objectiu d’aconseguir una bona posició en les pàgines de resultats, i per a això aquesta estratègia t’ajudarà a aconseguir l’objectiu.

Però no oblidis que Google també avaluarà el teu web tenint en compte altres factors SEO que, juntament amb el link building, formen el conjunt d’estratègies que has de posar en pràctica per a aconseguir una bona autoritat i posicionament web.